Kiina-ilmiö

Kotimaisessa verkkokaupassa on meneillään monenlaista muutosta. Näistä mielenkiintoisimpia on suurten keskusliikkeiden ja brändien ryntäys markkinoille, ja pienten, eräänlaisten agentuurien ja verkkokauppojen yhdistelmien nousu esiin. Koska suuret ja kauniit eivät verkossa tarjoa mitään mitä ei muutenkin jo olisi nähty, niin ihmetellään hieman mitä näillä pienillä tulokkailla on tarjottavana.

Kiinassa tehdään lähes kaikki, joten ”Kiinasta se pienikin ponnistaa” tuntuu olevan näiden uusien verkkokauppojen liikeidea. Nämä kaupat ovat tuomassa meille uuden kanavan vaikkapa vaatteiden, sisustustarvikkeiden tai elektroniikan hankkimiseen. Tällainen liikeidea ja kanava on tervetullut, sillä Kiinasta ostamisessa on omat niksinsä. Yksityishenkilönä voit toki tilata mielin määrin tavaraa kiinalaisilta kauppiailta vaikka taobaon tai eBayn kautta, mutta silloin riski epäonnistuneesta kaupasta jää yksin kannettavaksi. Tämä ongelma poistuu jos verkko-ostokset tehdään kotimaisen verkkokaupan kautta, koska silloin toimitaan meille tuttujen lakien ja normien mukaan.

Pienillä verkkokaupoilla on kuitenkin omat ongelmansa, kuten valikoiman koko, myynnin volyymi ja kannattavuus. Nämä kaikki vaikuttavat hintatasoon, joka on kiinalaisten verkkokauppojen käyttäjille tärkeä tekijä. Tämä on näiden uusienkin kauppojen otettava huomioon. Pieni extra kotimaisesta palvelusta on ok, mutta on turha kuvitella että asiakas maksaisi tuotteista ”normaalia” kotimaista hintaa, jos hän vain tietää mikä on tuotteen hinta muualla netissä. Lisäksi pienet myyntierät vaikuttavat rahtisopimuksiin ja rahtihintoihin, joten ainakin ne kaupat jotka toimittavat tuotteet Kiinasta suoraan asiakkaalle joutuvat miettimään erottavan tekijänsä tarkkaan. Uniikit tuotteet yhdistettynä palvelun tasoon on pikkukaupan paras valinta ja perustelu ehkä korkealle hintatasolleen. Hintakilpailuun voi ryhtyä volyymien noustua tarpeeksi – jos kauppa vain pysyy hengissä siihen asti.

Hengissä pysymistä ei kuitenkaan ole tehty helpoksi. Ne kaupat jotka toimivat Kiinasta käsin joutuvat ensi vuonna hankalaan paikkaan. Yksityistä tuontia rankaisemaan luotu muutos tuontirajoihin iskee nimittäin rankasti myös Kiina-ilmiöön. Uudella rajalla, eli 22:lla eurolla ei kovin montaa uniikkituotetta maahan saa tuotua, varsinkin kun tiedetään mitä rahdit aasiasta Suomeen kustantavat. Kauppojen elinkaari saattaa jäädä siis lyhyeksi, ellei sitten tuontia ja vientiä hoideta itse ja varsinainen verkkokauppa toimii täältä käsin.

Kotimaisen verkkokaupan kannalta parasta on jos se pysyy mahdollisimman monipuolisena ilman suurien keskusliikkeiden dominointia.  Tämä vaatii kuitenkin sen, että me asiakkaat vähintäänkin tutustumme näiden pikkukauppojen toimintaan ja kerromme niistä eteenpäin. Jos siis Kiina-ilmiö kiinnostaa, kannattaa etsiä tietoa mm. e-ville, kiinakauppa, pikkukiina ja helmijoki nimisistä verkkokaupoista.

 

Lue myös nämä

3 Kommenttia

Lisää Kommentti
  1. Täältä löytyy yli 300 tuotteen hintavertailu e-villen ja ebay:hin välillä, saattaa silmät aueta sitä lukiessä:

    http://tinyurl.com/samahalvemmalla

  2. Korjaus edelliseen, e-ville hintavertailu löytyy täältä:

    samahalvemmalla.webnode.com

  3. Kyllähän tuo e-villen hinnoittelu on ollut tiedossa ja uskoisin, että heidänkin on tulevaisuudessa laskettava hintojaan. Suomalaiset kuitenkin oppivat koko ajan käyttämään puhtaasti Kiinalaisia verkkokauppoja tai sitten eBaytä.

    Hintavertailusivustosi on kieltämättä mielenkiintoinen, mutta soisin, että siinä otettaisiin pihtiote muistakin kotimaisista kaupoista. Motonet, Puuilo, ja vaikka Hong Kong ovat myös täynnä noita samoja tuotteita ja niihin tehdystä hintavertailusta vasta hauskaa riittäisikin. :)

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020