Eteläisen tullipiirin tullipäällikkö Mika Pitkäniemi sanoo, että taustalla on EU:n säädös, jonka mukaan kaikkien tulliselvitystoimenpiteiden täytyy hoitua sähköisesti vuoteen 2013 mennessä.
Tulliin on joutunut viime aikoina astelemaan moni asiakas, joka ei sinne alun perin olisi halunnut. Joillekin nettikaupasta tavaraa tilanneelle tullimaksut tulevat nimittäin yllättäen. EU-alueella olevasta verkkokaupasta tilattu tuote saattaakin tulla EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi Kiinasta.
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain muuttamisesta
ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ
Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi arvonlisäverolakia siten, että maahantuonnissa pienintä kannettavaa arvonlisäveron määrää alennettaisiin 10 eurosta 5 euroon. Maahantuonnissa pienintä kannettavaa arvonlisäveron määrää koskevan muutoksen osalta laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2013 alusta.
Nykytilan arviointi
Vähäarvoisia lähetyksiä ja pienintä kannettavaa määrää koskevia säännöksiä on aikoinaan perusteltu sillä, että tullin ja arvonlisäveron kantamista myös arvoltaan vähäisistä postilähetyksistä viranomaisille aiheutuvat kantokustannukset olisivat kannettavia tullin ja veron määriä suuremmat. Lisäksi tavaroiden kuljetuskustannusten arvioitiin olevan yleensä suuremmat kuin tullittomuudesta ja verottomuudesta saatava hyöty. Kustannushyötynäkökulmasta on aikoinaan päädytty siihen, että tullia tai veroa ei kanneta, jos niiden määrä jää alle 10 euron.
Näiden säännösten säätämisen jälkeen tilanne on muuttunut. Euroopan unionin ulkopuolelta tapahtuva etäkauppa Suomeen on kasvanut muun muassa internet-ostamisen helppouden ja kuljetuskustannusten pienenemisen vuoksi. Postimyyntiä Suomeen harjoitetaan muun muassa Sveitsistä, Kanaalisaarilta ja Yhdysvalloista käsin.
Voimassa olevat vähäisiä lähetyksiä ja pienintä kannettavaa veron määrää koskevat maahantuonnin euromääräiset rajat aiheuttavat kilpailun vääristymiä. Nykyinen sääntely suosii Euroopan unionin ulkopuolella tai Ahvenanmaalla postimyyntiä harjoittavia yrityksiä suhteessa muualla Suomessa postimyyntiä harjoittaviin yrityksiin ja vastaavien tavaroiden normaalia vähittäiskauppaa muualla Suomessa harjoittaviin yrityksiin.
Tullihallinto on arvioinut vuoden 2009 tasolla verottamatta jäävien lähetysten määrää ja arvoa, jotta kilpailun vääristymän laajuus saataisiin selville.
Euroopan unionin ulkopuolelta Suomeen tulevien vähäarvoisten lähetysten arviomäärä kattaa sekä enintään 22 euron arvoiset lähetykset että pienimmän kannettavan määrän alle jäävät lähetykset. Tällaisia lähetyksiä on arvioitu olevan vuosittain noin 1,2 miljoonaa kappaletta. Arvonlisäveron osuus olisi ollut noin 6—11 miljoonaa euroa.
Maahantuotujen tavaroiden ja Suomesta tai muista jäsenvaltioista ostettujen tavaroiden välisen kilpailun vääristymän vähentämiseksi ehdotetaan, että maahantuonnissa pienimmän kannettavan arvonlisäveron määrä alennettaisiin 10 eurosta 5 euroon. Yleistä arvonlisäverokantaa sovellettaessa käytännössä vain enintään 22 euron arvoiset lähetykset jäisivät verottamatta, sillä 22 euron ylittävistä lähetyksistä kannettaisiin jo arvonlisäveroa.
Vähäarvoisen verottamatta jäävän tavaralähetyksen 22 euron rajaan ei nyt ehdoteta muutoksia. Vähäisiä lähetyksiä ja pienintä kannettavaa veron määrää koskevien rajojen poistamista postimyyntilähetysten osalta voidaan kuitenkin harkita uudelleen, mikäli nyt ehdotettu muutos ei olisi riittävä kilpailun vääristymän korjaamiseksi.
Vaikutukset tullihallinnon ja maahantuojien kustannuksiin
Tullihallitus on arvioinut, mitä pienimmän kannettavan arvonlisäveromäärän alentaminen merkitsisi tuontimenettelyjen, tullin tietojärjestelmien ja henkilötyövuosien suhteen.
Euroopan unionin ulkopuolelta tavaraa maahantuotaessa tavaranhaltija tai tämän edustaja laatii tulli-ilmoituksen joko sähköisesti sanomalla tai toimittamalla määrämuotoisen paperi-ilmoituksen tulliin. Sähköisiä menettelyjä kuitenkin kehitetään ja lisätään koko ajan. Tuontitullauksen nettisovellus on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2011 keväällä. Postitullauksen henkilöasiakkaille vuonna 2008 tekemän kyselyn vastausten perusteella 90 % vastanneista on ilmoittanut halukkuutensa siirtyä nettitullauksen käyttämiseen. Jos valtaosa postitullauksen asiakkaista siirtyisi nettitullaukseen, tullin tallennuskustannusten lisäykseksi jäisi 12 henkilötyövuotta ja lisäksi arviolta 5 henkilötyövuotta nettikäyttäjien tukeen. Lisäksi on otettava huomioon, että sähköinen tuontitullaus on pääsääntöisesti pakollista 24 kesäkuuta 2013 alkaen yhteisön tullikoodeksista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 450/2008 tullessa voimaan, jolloin tullin tallennuskustannukset ovat pienemmät.
Tullihallituksen arvion mukaan pienimmän kannettavan määrän alentaminen aiheuttaisi erilaisia kertaluontoisia tietojärjestelmäkustannuksia noin 1—1,5 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi se aiheuttaisi koko maahantuonnin tuontijärjestelmän (ITU) uudistamisen, koska tuonti-ilmoitusmäärät kasvaisivat huomattavasti eikä nykyinen järjestelmä kestäisi tällaista määrän kasvua. Tämä järjestelmäuudistus merkitsisi arviolta 1,5 miljoonan euron kustannuksia, ja uudistuksen aikatauluarvio olisi noin 2 vuotta.
Jatkuvat käyttökustannukset olisivat noin 325 000 euroa vuodessa.
Tulli- tai verorajan yli maahantuotujen vähäarvoisten tavaroiden kuluttajahinnat nousisivat, mutta vastaisivat kotimaasta tai muista jäsenvaltioista tehtyjen hankintojen hintoja.
Pienimmän kannettavan arvonlisäveromäärän alentamisen 5 euroon voidaan karkeasti arvioiden lisäävän valtion arvonlisäverotuloja 15—20 miljoonalla eurolla vuodessa.
Euroopan unionin ulkopuolelle ja Ahvenanmaalle sijoittautuneiden postimyyntiyritysten kilpailuetu vähenisi, mikä voi vaikuttaa toiminnan tai toiminnan siirtämisen kannattavuuden uudelleenarviointiin.
Lausunnonantajien arvion mukaan muutamia kymmeniä työpaikkoja voisi vaarantua Ahvenanmaalla.
LmnLL kirjoitti:Tullatkaa kaikki pikkuostot 2013 alkaen tullissa. Älkää käyttäkö nettitullausta.
RBS kirjoitti:Joko tuo esitys on nuijittu laiksi asti?
Tämän lain 101 b § tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2013.
RBS kirjoitti:Jaa jaa. Se olikin sitten ihan eri porukka kuin persut, jotka niitä rajoja alkoi sulkemaan.
LmnLL kirjoitti:Niinpä, virkamies joka laskelmat on tehnyt ei ole tullut ajatelleeksi,
RBS kirjoitti:Mutta onhan se selvää, että protektionismia tämä on.
viivih kirjoitti:En nyt oikein päässyt jyvälle, että miten noiden tilausten, mitkä ovat 2012 vuoden puolella tilattuja, mutta saapuvat suomeen vasta 2013 vuoden alusta, kanssa oikein käy, sovelletaanko niihinkin siis tätä laki uudistusta? Minulle tulossa 35e kengät kiinasta, uskoisin niiden kyllä saapuvan tämän vuoden puolella mutta saa nähdä..![]()
Englannista saa kuitenkin vielä ensi vuoden puolella tilata normaalisti?
viivih kirjoitti:Tuota tullilaskuria käyttäen, huomasin että eihän tuo ulkomailta tilaaminen vieläkään kovin kalliiksi tule, toisin ku halutaan / annetaan ymmärtää.. Jotkut suomalaiset nettikaupat myyvät samoilla kuvilla varustettuja, täysin samoja vaatteita 7 kertaiseen hintaan, löysin esimerkiksi yhden mekon, mitä suomalainen verkkokauppa möi 70 euron hintaan, ebaysta kiinasta tilatessa 13euron hinnalla pk:neen..Minä tilailenkin yleensä vaan jotain 10euron mekkoja, eikös tuo raja tarkoita yhden paketin hintaa, mutta jos tilailen eri myyjiltä, saan tilata vaikka 1000kpl 10 e mekkoa?
Satakunnan Kansa kirjoitti:
Pienestä EU:n ulkopuolelta tilatusta paketista menee vero
Vaikutus: Tilausten kierrätys Ahvenenmaan kautta on vähentynyt merkittävästi tänä vuonna.
Yhä useampi ulkomailta tavaraa tilaava joutuu tekemisiin tullin kanssa.
Vuoden alusta arvonlisäveron on joutunut maksamaan, jos kannettava vero on vähintään viisi euroa. Aiemmin tämä niin sanottu minimikantoraja oli kymmenen euroa.
Yhä halvemmasta ulkomailta tilatusta tavarasta peritään arvonlisävero. Tullausjohtaja Jarmo Räikkä sanoo, että Helsinki-Vantaan postitullissa tulli-ilmoituskäsittelyyn menevien pakettien määrä on kaksinkertaistunut viime vuodesta. Helsinki-Vantaan kautta kulkevat Suomeen ulkomailta tulevat pakettilähetykset.
-Helsinki-Vantaalla käy myös kaksinkertainen määrä ihmisiä tekemässä tullausilmoituksia. Ruuhkia ei ole ollut, koska olemme siirtäneet palveluun henkilökuntaa, Räikkä toteaa.
Muutos ei näy tullin maakuntapisteissä yhtä paljon, koska huomattava osa tilaajista maksaa veronsa netin kautta.
Tuontitullauksen arvonlisäveron muutos merkitsee, että yli 22 euroa maksavasta tavarasta joutuu maksamaan arvonlisäveron. Aiemmin yli 40 euron tilauksista maksettiin arvonlisävero.
Sääntö koskee tuotteita, joiden alv on 24 prosenttia. Verotettavaksi joutuvan lähetyksen arvoon lisätään rahtikulut ennen verojen laskemista.
Muutos perustuu lakiin, jolla yritetään tukkia ilman arvonlisäveroa Suomeen tulevien tuotteiden määrää. Erityisen tarkoituksena on vähentää Ahvenenmaan kautta kierrätetyn tavaran verotonta kauppaa.
Mantereen ja Ahvenenmaan välillä on veroraja, jossa sovelletaan samoja sääntöjä kuin EU:n ulkopuolelta tilattuihin tavaroihin. Ahvenanmaalta toimitettu runsaan 40 euron tietokonepeli tuli manner-suomeen aiemmin ilman arvonlisäveroa, mutta vuoden alusta se ei enää ole ollut mahdollista.Ahvenammaalla toimi useita yrityksiä, jotka kierrättivät tuotteensa sen kautta.
- Uuden minimikantorajanon määrä tuottaa vuodessa 10-15 miljoonaa euroa. Yksittäiset summat ovat pieniä, mutta tulos on merkittävä. Tavoitteena on saada kaikki suomalaiset samalle viivalle verojen maksussa.
Muutos on tehnyt tehtävänsä.
- Olemme lopettaneet pelien ja muidenkin tuotteiden myynnin Ahvenenmaalta. Käsittääkseni ei sieltä paljon muutkaan enää pelejä myy, kertoo Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä.
Tulli on yrittänyt helpottaa arvonlisäveron maksamista nettipalvelulla.
Koko operaation hankalin vaihe on oikean nimikkeen löytäminen maksusuoritukseen. Nimike pitää olla, koska se kertoo mikä tuote on, vaatikko tuonti luvan ja mikä on oikea veroprosentti. Nimikkeitä on kaikkeaan 180000!
- Se on harvoin tavaraa tilaavalle ihmiselle ihan mahdoton suo. Siksi olemme valinneet nettisivuille ponnahdusvalikkoon 200 yleisimmin käytössä olevaa nimikettä. Jos niistä ei löydy sopivaa, kannattaa soittaa puhelinpalveluun, Räikkä toteaa.Fakta: Toimi Näin
*Tilaat tietokoneen muistitikkuja Yhdysvalloista. Tilaus maksaa 25 euroa ilman rahtia. Aiemmin siitä ei mennyt arvonlisäveroa, nyt menee.
*Posti lähettää paketista saapumisilmoituksen.
*Voit maksaa veron netissä tullin sivujen kautta.
*Toinen vaihtoehto on hakea lähetys tullin tiskiltä paikkakunnilta, joissa tullilla on postilähetyksiä tullaava palvelupiste.
*Kun maksusuoritus on tehty verkkopankissa, posti saa tullilta tiedon suorituksesta. Sen jälkeen paketti on vapaa jatkamaan matkaa postin kautta valitsemasi palvelun perusteella. Se tulee joko kotiovelle tai sitten haet paketin postista.
Nettikauppa Play.com lopettaa - mistä saa nyt levyt?
Play.com, yksi kuluttajien eniten suosimista nettikaupoista , lopettaa maaliskuussa nykymuotoisen liiketoimintansa Jerseyn saarella.
Syynä on Britannian hallituksen päätös lopettaa Englannin kanaalin saarille rekisteröityjen yhtiöiden perinteinen verovapaus. Porsaanreiän ansiosta valtion arvioidaan menettäneen jopa yli 160 miljoonan verotulot vuodessa.
Play.com jatkaa muiden nettikauppojen "näyteikkunana". Sen suojissa toimii jatkossa itsenäisiä nettikauppoja samalla periaatteella kuin Amazonilla ja eBayllä.
Play.com on ollut erityisen suosittu äänitekauppana, sillä veroparatiisissä toimiva yhtiö on voinut myydä cd-, dvd- ja blu-ray-levyjä ilman arvonlisäveroa. Kun postikulujakaan ei ole peritty, levyjä on voinut ostaa jopa puolta halvemmalla kuin Suomessa.
Kuinka suuria määriä äänitteitä suomalaiset musiikinystävät ovat ostaneet play.comista, Musiikintuottajat ry:n (entinen Äänite- ja kuvatallennetuottajat ry) apulaisjohtaja Tommi Kyyrä?
- Sitä on täysin mahdotonta arvioida, koska tullin tilastoissa ei näy yksittäisten kuluttajien suoratuonti. Musiikkituottajat teetti joitakin vuosia sitten selvityksen, jossa kysyttiin, paljonko ihmiset ostavat äänitteitä ulkomaisista nettikaupoista, playn lisäksi esimerkiksi Amazonista ja ruotsalaisesta cdon.comista. Määrät olivat yllättävän suuria, kyselyyn vastanneiden mukaan jopa miljoonia kappaleita.
Etsivätkö suomalaiset Play.comin tilalle nyt vain toisen ulkomaisen nettikaupan vai siirtyvätkö he kotimaisten liikkeiden asiakkaiksi.
- Toivottavasti ostokset tehdään kotimaisista kaupoista ja ainakin sellaisista kaupoista, jotka maksavat veronsa.
Maanlaajuiseksi kasvanut musiikki- ja videotallenteiden vähittäiskauppa Levykauppa Äx Oy perustettiin suurinpiirtein samaan aikaan kuin Play.com aloitti nettikaupan Jerseyn saarella. Mikä vaikutus Play.comin lopettamisella on kotimaiseen äänitemyyntiin, varatoimitusjohtaja Veli Hämäläinen?
- Todellisset vaikutukset selviävät vasta myöhemmin. Uutinen on kuitenkin erittäin myönteinen. Emme silti ole laskeneet mitään sen varaan, että asiakkaat siirtyisivät massiivisesti suosimaan kotimaisia yrittäjiä. Netissähän on muita levykauppoja pilvin pimein.
Kuinka merkittäviä verkossa tehtävät levyostokset ovat kotimaiselle levykaupalle?
- Nettimyyntimme tekee yhtä suuren liikevaihdon, kuin kahdeksan kivijalkamyymäläämme.Fakta
Porsaanreikä
Kanaalin saarille rekisteröidyt yritykset ovat hyödyntäneet porsaanreikää, joka mahdollisti arvonlisäveron maksamatta jättämisen alle 15 punnan (18,40 euron) ostoksista.
Musiikkilevyt olisivat kallistuneet alle 2 euroa, jos yhtiö olisi siirtänyt arvonlisäveron hintoihinsa, arvio brittilehti Daily Mail.
RBS kirjoitti:Laskeskelin aikanikuluksi, että kun ensivuonna alv-% nousee 24:een , niin uusi tuontiraja jää reilusti alle 22:n euron. 4,99/24*100 taitaa olla oikea kaava, eli 20,79 euroa tulee olemaan uusi kriittinen piste.
Kannettavasta arvonlisäverosta kysymys. Teidän oppaassa "Asiakasohje nro 19, toukokuu 2013" sivulla 8 mainitaan: " Arvonlisäverotuksessa vastaava lähetyksen arvoraja on 22 euroa.".
Tuo 22 euroa, jota mediassakin käytetään ei taida pitää paikkaansa. Jos käytämme verokantaa 24 %, ja veroton hinta on 22 € on veron määrä 5,28 €, eli yli kantorajan.
Oikea luku taitaisi olla 20,79 € sillä silloin veron suuruus olisi 4,99 € ja tätä ei kanneta. Mikäli asiakkaanne nyt uskoo tuota 22 euron rajaa, niin tulee niistä tilauksista maksaa vero.
Mikä nyt on oikea käytäntö? Saako ulkomailta (Eu:n veroalueen ulkopuolelta) tilata tavaraa jonka arvo rahteineen on 22 € ja tästä ei veroja kanneta vaikka arvonlisävero on yli 5 €.
Kiitos yhteydenotostanne. Kyseessä on kaksi hieman eri asiaa. Esitteessä ilmoitettu 22 euron arvoraja on voimassa oleva. Arvonlisäverolain mukaan 1.1.2013 lähtien arvonlisäveroa ei ole kannettu lähetyksistä, joiden tavaroiden arvo on enintään 22 euroa. Arvonlisäveroa kannetaan siis lähetyksistä, kun tavaroiden arvo ylittää 22 euroa (aikaisemmin 43,45 euroa). Ohessa linkki arvonlisäverolakiin: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19931501
Arvonlisäverolakiin on myös tehty muutos, jonka mukaan 1.1.2013 alkaen tavaran maahantuonnissa pienin kannettava tai perittävä arvonlisäveron määrä on 5 euroa.
http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/jul ... index.html
Eli mikäli lähetyksenne tavaroiden arvo on enintään 22 euroa, arvonlisäveroa ei kanneta.
Paluu Toimituskulut, -tavat, tulli ja maksutavat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa