Oulussa ponnistellaan sen eteen, että pohjoissuomalaiset vähittäiskaupat pääsisivät verkkokaupalla vientimarkkinoille.
Pikkus-verkkokauppa avattiin joulun kynnyksellä. Sivut on tehty ruotsin lisäksi myös suomeksi. Mukaan toivotaan vielä paria kolmea sopivaa yritystä.
Ideana on yhdistää yritysten voimavaroja markkinoinnissa ja muiden toimintojen osalta Ruotsin markkinoilla. Mukaan haetaan korkealaatuisia lastentarvike- tai palveluyrityksiä, joiden tarjonta sopii aiottuun tuoteperheeseen
Suomalaiset vähittäiskaupan yritykset ja verkkokauppaa hyödyntävät yritykset yleensä ovat Vercco-hankkeen projektipäällikön Petri Luukkosen mukaan erittäin varovaisia lähtemään kansainvälisille markkinoille.
Toisin on naapurimaa Ruotsissa. Siellä neljä yritystä viidestä hakee lisämyyntiä rajojen takaa ja niiden tärkein markkina-alue on juuri Suomi.
Eurooppalaista verkkokauppa-alustaa rakentavalta Fruugolta haetaan saatavia tratalla.
Monista it- ja mobiilialan huippunimistä tunnettu yritys on päätynyt protestilistalle. Kauppalehdessä julkaistulla listalla OK Perintä hakee Fruugolta 825 euron saatavia. Tratan häiriöpäiväksi on merkitty 22. joulukuuta ja se on julkaistu maanantaina. Kauppalehti.fi kertoi asiasta torstaina.
Fruugon toimitusjohtajan Dominic Allonbyn mukaan kyse on väärinkäsityksestä.
Kaikki avainluvut ovat kasvaneet useita satoja prosentteja vuoden 2011 aikana. Rahoituksemme on vakaa ja kustannustasomme alhaisempi kuin koskaan. Näkymämme ovat aidosti jännittävät ja suunnitelmamme vuodelle 2012 ja eteenpäin realistiset, toimitusjohtaja sanoo.
Fruugo toimii nyt 21 maassa. Kun aloitin, se toimi kolmessa maassa, Allonby sanoo
Fruugo on toimittanut kaupparekisteriin viimeksi tilinpäätöksen vuodelta 2009. Vuoden 2010 tilinpäätöstä ei rekisteriin ole toimitettu, vaikka se olisi pitänyt tehdä viimeistään viime elokuun loppuun mennessä.
rafael jokinen kirjoitti:Toimitusjohtaja Fruugon talous voi olla kunnossa mutta
protestilistalle pääsy ei koskaaan - ei koskaan - ole väärinkäsitys !
Yli 50-vuotiaat ovat verkkokauppojen nopeimmin kasvava käyttäjäryhmä, ilmenee Rederan ja Divian tekemästä verkkoasiointia käsittelevästä tutkimuksesta.
Rederan mukaan yli 50-vuotiaat ovatkin merkittävässä asemassa verkkokauppojen markkinaosuuksien jaossa lähivuosina. Tästä ikäryhmästä 41 prosenttia tutkimukseen osallistuneista vastaajista uskoo verkkokaupan käyttönsä kasvavan.
Rederan konsultin Hannu Lindellin mukaan yli 50-vuotiaille hinta on tärkein verkkokaupan valintaan vaikuttava syy. Heitä kuitenkin viehättää verkkokauppa-asioinnissa myös helppous, vaivattomuus ja se, että tuotteet saa suoraan kotiin.
Divian ohjelmajohtaja Thomas Michelsson pitää tuloksissa yllättävänä sitä, että kaikki ikäryhmät nuoria myöten suosivat kotimaisia verkkokauppoja ulkomaisten sijaan. Ne ilmeisesti koetaan tutuiksi ja turvallisiksi.
”Tähän vaikuttaa todennäköisesti se, että suuret suomalaiset vähittäiskauppaketjut, kuten Stockmann ja Kesko ovat lanseeranneet omat verkkokauppansa”, Michelsson arvelee.
Verkkokauppojen kohdalla vastaajat pitivät tärkeimpänä edullista hintatasoa, kun taas myymälöiden tärkeimpänä etuna pidettiin hieman verkkokauppoja laajempia tuotevalikoimia.
Suomalaiset tekevät vähän verkko-ostoksia verrattuna muihin eurooppalaisiin.
Vuonna 2010 tehdyn mittauksen mukaan noin 40 prosenttia suomalaisista oli tehnyt verkko-ostoksia kolmen viime kuukauden aikana, mutta briteistä yli 60 prosenttia.
Nettikauppiaina suomalaiset ovat kuitenkin surkeita, sähköisen kaupan konsultti Markus Huttunen Magenta Advisorystä tykittää.
– Seuraus voi olla, että ulkomaiset nettikaupat kaappaavat markkinat.
– Olohuoneeseen tarkoitettu jalkalamppu maksaa suomalaisessa huonekalukaupassa maksaa 800 euroa, ja sen toimitusaika on kuusi viikkoa. Saksalaisessa nettikaupassa sama lamppu maksaa 600 euroa, ja sen saa 3–4 päivässä. On selvä, mistä asiakkaat lamppunsa ostavat.
Huttunen pelkää, että myymälästä tulee vain paikka, jossa tavaraa käydään katsomassa ja hypistelemässä ennen verkko-ostospäätöstä.
Verkkokaupan tekninen vika ei ollut syy perua ostajan virheellisesti saamaa alennusta, katsoo kuluttajariitalautakunta tuoreessa ratkaisussaan.
Kännykän verkkokaupasta tilannut ostaja sai tarjouskoodilla 399 euron puhelimen puoleen hintaan, vaikka tarjouksen ei olisi pitänyt koskea elektroniikkaa. Ostaja ja myyjä olivat erimielisiä siitä, oliko myyjällä oikeus veloittaa tuotteesta täysi hinta, koska tarjouksen aiheutti sivuston tekninen virhe.
Kuluttajariitalautakunta suositti yksimielisesti, että myyjä palauttaa matkapuhelimen hinnasta ostajalle 199,50 euroa. Lautakunnan mielestä ostajalla oli oikeus luottaa virheelliseen hintatietoon.
–Hinta ei ole kokonaisuus huomioon ottaen ollut niin poikkeuksellinen, että sen perusteella hintavirhe olisi ollut ilmeinen ja kuluttajan ymmärrettävissä. Elinkeinonharjoittaja ei ole osoittanut mitään sellaista seikkaa, jonka perusteella kuluttajan olisi pitänyt objektiivisesti arvioiden tietää myyjän erehdyksestä, lautakunta katsoo.
Myyjän mielestä ostajan olisi täytynyt ymmärtää, ettei elektroniikkauutuuksiin myönnetä näin suuria alennuksia.
Ostaja puolestaan katsoi, että 199 euron alennus oli mahdollinen kännykästä. Samaa mieltä oli lautakunta.
Verkko-ostamisesta on tullut yhä suositumpaa. Asiakkuusmarkkinointiliiton, Kaupan liiton ja TNS Gallupin tuoreen Verkkokauppatilaston mukaan suomalaiskuluttajien käymän verkkokaupan arvo kipusi viime vuonna 10,1 miljardiin euroon. Lukuun sisältyvät verot ja toimituskustannukset. Ulkomaisen verkkokaupan osuus potista on 13 prosenttia.
Suomalaisista verkkokaupoista vähittäiskaupan tuotteita ostettiin 13 prosenttia edellisvuotta enemmän. Ulkomaisista verkkokaupoista tehdyt ostokset lisääntyivät 15 prosenttia.
”On hienoa huomata, että kotimaisen verkkokaupan kasvu on pysynyt lähes ulkomaisen tahdissa. Kun kotimaisen vähittäiskaupan tarjonta verkossa kasvaa, kuluttajat eivät niin helposti siirry ulkomaisten verkkokauppojen asiakkaiksi”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala iloitsee.
Tutkimuksen yhteydessä kysyttiin lähes 3 000:lta yli 15-vuotiaalta suomalaiselta arvonlisäverotuksen vaikutuksista verkko-ostoksiin. Kyselyn mukaan 45 prosenttia aikoo siirtää todennäköisesti tai mahdollisesti kulutustaan ulkomaisiin verkkokauppoihin, jos suunniteltu arvonlisäveron korotus siirtyy Suomessa hintoihin.
Verkkoteollisuus ry. on toteuttanut Aalto-yliopiston kanssa laajimman tähän astisen tutkimuksen ja selvityksen internetin käytön tasosta Suomessa. - Yksi tutkimuksen tärkeimmistä havainnoista oli se, että suomalaiset yritykset eivät ole ymmärtäneet verkon suomia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiselle. Yrityssektorilla on merkittävä työsarka edessä ennen kuin saavutamme Euroopan kärkimaat, sanoo Verkkoteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Marsio.
Internetin tila Suomessa 2011 -tutkimus todistaa, että suomalaiset ovat kuluttajina ja yksityishenkilöinä verkon käytössä maailman huipputasoa. Toinen puoli totuutta on kuitenkin se, että verkon mahdollisuuksien ymmärtäminen katoaa, kun astumme työpaikkamme ovista sisään ja paneudumme päivittäisiin töihimme.
Tutkimuksemme osoittaa, että meiltä puuttuu Suomesta todellisia kansainvälisiä verkkoteollisuuden menestystarinoita. Kaikella kunniotuksella Roviota kohtaan, mutta yksi tai kaksi kansainvälisen läpimurron tehnyttä yritystä ei vielä riitä. Meidän on tunnistettava vähintän noin 30 yritystä, joilla on selkeät mahdollisuudet ja tahtotila läpimurtoon globaalisti verkossa. Jos lähdemme tukemaan vain muutamaa kirkkainta tähteä ei panostus riitä hyödyttämään koko kansantaloutta, jatkaa Mika Eerola Verkkoteollisuudesta.
Verkkoteollisuus ry vaatii muutoksia rakenteisiin, verkostoihin ja asennemaailmaan suomalaisessa yritysmaailmassa.
- Toimenpiteitä on varmasti kosolti muitakin ja nuo yllä mainitut ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, mitä aiomme tehdä nostaaksemme toimialan merkittäväksi toimijaksi Suomessa, kertoo Mikko Marsio.
- Olemme käynnistämässä laaja-alaisen ohjelman, jonka tavoitteena on nostaa Internetin mahdollistamat uuden liiketoiminnan alueet yhdeksi tulevaisuuden tukijaloista Suomelle. Tämän päivän Suomessa Internetiä ei koeta yhdeksi suureksi mahdollisuudeksi. Kaiken kerätyn tutkimustiedon ja asiantuntijoiden näkemysten mukaan internet on suuri mahdollisuus, jos vain haluamme tarttua siihen!
"Nyt on tapahtunut mielenkiintoinen käänne markkinoilla, sillä kasvuprosentit ovat pyrähtäneet neljän vuoden jälkeen aivan uudelle kasvutasolle. Vuosi sitten vastaavalla aikajaksolla kasvua kertyi vain 5 prosenttia" kertoo Markku Korkiakoski
"Asiakkaat ovat nykyään myönteisiä verkko-ostamiselle, ja toisaalla yritykset tarjoavat asiakkailleen uusia houkuttelevia palveluita verkossa, helpommin ja edullisemmin. Verkkokauppa iskee perinteiseen kaupankäyntiin yhä kiihtyvällä voimalla. Uskomme, että kaupan ala on juuri nyt isomman murroksen kynnyksellä", perustelee Korkiakoski kasvutekijöitä.
Verkkokaupan vahvasta vedosta huolimatta kotimaisten yritysten yllä leijuu kuitenkin tummia pilviä. Verkkoteollisuus ry:n juuri julkaisema Internetin tila Suomessa 2011-tutkimus kertoo, että 69 prosentilla yrityksistä ei ole omaa toimivaa suunnitelmaa hyödyntää Internetiä. Samaan aikaan suomalaiset kuluttajat ostavat kaksi kertaa enemmän ulkomailta kuin esimerkiksi ruotsalaiset ja englantilaiset.
Yritys työllisti parhaimmillaan 150 ihmistä Helsingissä. Mutta tällä hetkellä toimiston sulkeminen vaikuttaa vain noin kahdeksaan ihmiseen. Yhtiö siirtää kaikki toimintonsa Britanniaan, missä sen nykyinen johtokin toimii. Allonbyn mukaan Helsingin toimisto suljetaan muutaman kuukauden kuluessa.
"Syyt päätökseen ovat tuotannolliset ja taloudelliset. On järkevämpää hoitaa toimintaa yhtiössä, joka on nyt pieni, yhdestä matalamman kustannustason toimistosta"
"On kohtuullista sanoa, että yhtiöllä on ollut vaikea taloudellinen tilanne useiden vuosien ajan. Se ei ole uutinen. Todellakin, Arctic Startup ja muut mediat ovat väsymättä uutisoineet siitä - joskus itseään toistamiseen asti."
"Minä ja muut hallituksen jäsenet näemme vahvasti yhdeksi syyksi lähteä Suomesta tämän avoimesti negatiivisen asenteen yrittäjyyteen, erityisesti lehdistössä."
IPhonen piraattisuojakalvot on miljoonabisnes Kiinassa
Applen iPhone-älypuhelimen näyttöä suojaavista kalvoista ja suojakuorista on kasvanut 100 miljoonan juanin eli 12,3 miljoonan euron liiketoiminta Kiinassa
Kiinassa on yli tuhat suojakalvoja tuottavaa yksityistä tai yritystä, kirjoittaa Shanghai Daily Mobile.
Renkaiden vaihdosta alkanut verkkovaraaminen on opettanut autoilijat ostamaan palveluita ja tavaroita netistä.
Monet kuluttajat varaavat jo tottuneesti renkaiden vaihdot verkossa, mutta netistä voi ostaa muutakin autoon liittyvää, väittää rengasketju Vianorin markkinointipäällikkö Roope Tähkä.
Eniten verkosta ostetaan nyt renkaita, varataan vuosihuoltoja sekä yksittäisiä huoltotoimenpiteitä.
Autonhuoltoalalla nettikauppa lisääntyy samaan tahtiin kuluttajien verkkomaksamisen luottamuksen kasvun kanssa. Tästä kertoo se, että verkkokauppa on jatkanut kasvuaan jopa niinä vuosina, joina muu myynti on kokenut hienoisen notkahduksen.
”Kasvu näyttäisi jatkuvan”, Tähkä sanoo.
Verkkosivut pyritään suunnittelemaan mahdollisimman selkeiksi, joten verkkoasioinnin pitäisi onnistua keneltä tahansa.
”Asiakkaat haluavat ostaa verkosta renkaiden lisäksi myös esimerkiksi öljynvaihdot, ohjauskulmien säädöt ja ilmastoinnin täyttöhuollot.”
Kun varaa autolleen huoltoa netissä, täytyy Tähkän mukaan olla selvillä muutama perusasia. Varauslomakkeeseen syötetään henkilötietojen lisäksi auton merkki, malli ja vuosimalli sekä rekisterinumero.
”Ihmiset käyttävät kaikenlaisia älylaitteita, joilla verkossa asioiminen onnistuu missä tahansa. Palvelun voi varata ja maksaa vaikka omalta kotikoneelta, ja sitten vain ajella liikkeeseen sovittuna aikana”, Tähkä sanoo.
Joka viides törmännyt - Ulkomainen verkkokauppa ei myy Suomeen, vaikka ostaja löytyisi
Rajat ylittävää verkkokauppaa vaivaa myyjän haluttomuus toimittaa ostoksia toiseen EU-maahan. Suomalaisista ostajista joka viides olisi halunnut ostaa jonkin tavaran tai palvelun toisesta EU-maasta, mutta myyjä ei tarjonnut toimituksia Suomeen, kertoo Euroopan komission selvitys.
Suomalaiset luottavat enemmän kotimaansa kuin muiden EU-maiden verkkokauppiaisiin, vaikka verkkokaupan ongelmissa ei juuri ole eroa Suomen ja EU:n keskimääräisten lukujen kesken. Sekä Suomessa että muualla EU:ssa joka kymmenes tavaran tai palvelun toimitus on viivästynyt ja vain muutama prosentti tavaroista ja palveluista on jäänyt kokonaan toimittamatta.
LmnLL kirjoitti:Tai sitten voitaisiin ajatella liikevaihdon kokoon perustuvaa velvollisuutta. Voidaanhan olettaa, että tietyn tasoisella liikevaihdolla kaupan logistiikankin pitää olla siinä kuosissa, että ulkomaille myynti onnistuu vaivatta.
Paluu Yleistä keskustelua verkkokaupasta
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 0 vierailijaa