Ensiksi CE-merkinnästä: CE-merkintä mahdollistaa tuotteen vapaan liikkumisen Euroopan talousalueella. Se on valmistajan vakuutus siitä, että tuote täyttää Euroopan unionin asettamat turvallisuutta, terveyttä, ympäristöä ja kuluttajansuojaa koskevat vaatimukset. CE-merkinnästä hyötyvät monet suomalaisetkin yritykset, joiden tuotteiden pääsyn eurooppalaisille markkinoille merkintä takaa.
Lisää CE-merkinnästä: Euroopan komissio
Suomen sähköverkkoon kytkettävissä laitteissa on oltava CE-merkintä. Ulkomailta sähkölaitteita tilatessa voi ostokset jäädä tullin takavarikkoon CE-merkinnän puutteellisuuden vuoksi. Myös suurin osa vakuutusyhtiöistä (taitaa kyllä koskea kaikkia) ei korvaa vahinkoa jonka on aiheuttanut sähkölaite joka ei ole CE-merkillä varustettu.
Mikä jännite ja taajuus?
Suomen kotitalouksien sähköverkko antaa ulos 230 V (voltti) ja taajuus on 50 Hz (hertzi). Mikäli ulkomailta on ostettu laite joka toimiikin 110 V:n jännitteellä niin kyllähän sen tietää että toimintasavuthan siinä ulos tulee kun sen pistorasiaan törkkää. Maailmassa on käytössä eri jännitteitä ja siksi kannattanee ennen tilausta varmistaa että sähkölaite toimii 230 V:n jännitteellä. Listataan muutama esimerkki:
USA Verkkojännite 100-120 V /60 Hz
Japani Verkkojännite 100-120 V /50-60 Hz
Iso-Britannia Verkkojännite 230 V /50 Hz
Saksa Verkkojännite 230 V / 50 Hz
Laajempaa listausta löytyy wikipediasta: Verkkovirta.
Huomaa sitten jännitteen lisäksi onko laitteen pistoke sopiva suomalaisiin pistorasioihin. Wikipedian artikkelissa asiasta enemmän.
Huomaa että maailmalla myydyt pistokeadapterit eivät vaikuta jännitteeseen! Jos laite toimii 110 V:lla ja pistokeadapterin kanssa sen suomen sähköverkkoon laitat niin satavarmasti on laite sinisenä säkenöivä uudenvuoden ilotulite savuineen päivineen.
Saksasta voinee turvallisin mielin ostaa sähkölaitteita koska niistä löytyy tarvittava CE-merkintä, laitteiden toiminta jännite ja taajuus on sama kuin suomessa ja pistoke vastaa suomessa käytettyä.
Osa laitteista sisältää kytkimen jolla voi valita mitä jännitettä laitteeseen syötetään. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää tietokoneiden virtalähdettä. Muistakaa nyt kuitenkin ettei kannata kesken käytön mennä kokeilemaan mikä on se punainen vipu siinä virtalähteessä. Siitä ei koneen tehoja muutella.

Sähkölaitetta ostaessa kannattaa huolella tutustua laitteen ominaisuuksiin ja käyttöjännitteeseen.