

Kodinkonekaupan kilpailu kiristyy, kun virolaiset vain verkossa toimivat kodinkonekaupat houkuttelevat suomalaisia asiakkaita edullisemmilla hinnoilla. Markkinoilla toimii jo useampikin virolainen kodinkoneita ja elektroniikkaa myyvä verkkokauppa, joka on suunnattu pelkästään suomalaisille asiakkaille.
Tällaisia kauppoja ovat muun muassa Direct123, E-kodinkoneet ja Konelux. Liikkeillä on suomenkieliset kotisivut, suomalaiset puhelinnumerot ja ne toimittavat tilauksia vain Suomeen.
Myynti on hänen mukaansa kasvanut koko ajan, vaikka toistaiseksi yritys ei edes mainosta itseään Suomessa. Myynnin kasvuprosenttia Lehiste luonnehtii kaksinumeroiseksi luvuksi. Markkinointi hoituu verkon hintavertailupalveluiden kautta. Niiden vertailuissa pärjääminen on keskeistä, ja siksi yritys seuraakin erittäin tarkkaan suomalaiskauppiaiden hintoja.
Direct123:n ja muiden virolaisten verkkokauppojen hinnat ovat parhaimmillaan monta sataa euroa suomalaiskauppoja edullisempia ja pienimmillään muutamia kymppejä halvempia. Kalliimmissa tuotteissa hintaero Suomeen on usein suurin.
”Eniten suomalaiset ostavat meiltä juuri isoja kodinkoneita kuten jääkaappipakastimia, pesukoneita, astianpesukoneita ja liesiä”, Lehiste sanoo.
Esimerkiksi LG:n pesukone maksaa virolaisessa verkkokaupassa 428 euroa ja Suomessa 649 euroa, Samsungin pesukone virolaisessa verkkokaupassa 659 euroa ja Suomessa 999 euroa, mikä tarkoittaa 34 prosenttia halvempaa hintaa. Hintavan Samsungin jääkaappipakastimen saa virolaisesta verkkokaupasta 1899 eurolla, kun Suomessa siitä halvimmillaankin joutuu pulittamaan 2495 euroa eli hintaero on lähes 600 euroa.
Kotimaassa tuohon 22 euron hintaan liikahtaa nippa nappa maksikirje, joten toimituskuluista napiseminenkin alkaa olemaan historiaa. Kuten myös takuuasioista.Suomessa virolaisten verkkokauppojen rynnäkköä ja kilpailun lisääntymistä ei vielä säikytä. Kyse on siitä, kuinka kilpailukykyisiä suomalaiskaupat itse ovat. Näin arvioi Talouselämälle Expert Finlandin toimitusjohtaja Kari Karipuu. Suomessa virolaisten verkkokauppojen rynnäkköä ja kilpailun lisääntymistä ei vielä säikytä. Kyse on siitä, kuinka kilpailukykyisiä suomalaiskaupat itse ovat. Näin arvioi Talouselämälle Expert Finlandin toimitusjohtaja Kari Karipuu.
Hintaetua ei hänen mukaansa ole itsestään selvä myöskään, kun mukaan lasketaan isojen kodinkoneiden kalliit rahtikulut Virosta Suomeen.
Osalla liikkeistä kuljetuskulut voivat syödä helposti hintaedun kokonaan pienissä tuotteissa ja osalla puolestaan isommissa tuotteissa. Osalla rahtikulut on puolestaan hinnoiteltu niin, että useamman tuotteen ostaminen yhdellä kertaa on kannattavinta.
Koneluxilla toimituskulut ovat 29–95 euroa tuotetta kohden, sitä kalliimpaa mitä kauempana Helsingistä ja Tallinnasta asiakas asuu. Direct123:lla on puolestaan menossa tarjouskampanja, jossa kuljetus maksaa puolet normaalista eli 22 euroa riippumatta ostosten määrästä tai koosta. Kuljettajana on Itella.
Virolaiskauppojen verkkosivujen mukaan ostoksiin pätee valmistajan antama kahden vuoden takuu, mikä on sama valtaosassa Euroopan maita. Rikkoutuneet laitteet huolletaan Suomessa valtuutetuissa huoltoliikkeissä.
”Toimimme suomalaisen kuluttajalainsäädännön mukaan, kuluttajalla on täysin samat oikeudet kuin Suomessakin”, Lehiste sanoo.
Samsung kirjoitti:Täällä näköjään sorrutaan siihen tyypilliseen juttuun, jonka takia mm. Nokia kaatui ja Angry Birds menossa samaa tahtia matalaksi, YT-neuvottelut siellä vasta aloitettiin viime viikolla.
Paluu Kodin elektroniikka ja kodinkoneet
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa