suomalaiset pk-yritykset ovat liian varovaisia ja konservatiivisia ottaakseen käyttöön uusia mutta jo hyväksi havaittuja markkinointimuotoja. Kaikkia mahdollisuuksia ei myöskään joko tunneta tai osata käyttää
Suomalaiset pk-yritykset menettävät asemiaan Euroopassa verkkoa paremmin hyödyntäville kilpakumppaneilleen
Uskon, että jo vuoden sisällä meillä nähdään paljon uusia asiakasyritysten tarjoamia mobiilipalveluita. Kun millä tahansa puhelimella voi mennä verkkokauppaan, avata käyttöliittymän ja kirjautua tililleen, saavat palvelut vauhtia.
Tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaiset käyttävät rahaa nettiostoksiin enemmän kuin ruotsalaiset. Innokkaimpia ovat kuitenkin norjalaiset, jotka käytttivät nettiostoksiin viime vuonna keskimäärin 909 euroa. Suomessa vastaava luku oli 596 euroa ja Ruotsissa 530 euroa.
Laajaan kuluttajakyselyyn perustuva seuranta tuottaa tietoa suomalaisen kuluttajaverkkokaupan kokonaismäärästä, kehityksestä, kotimaahan ja ulkomaille suuntautuvien ostosten määrästä ja tuoteryhmäkohtaisista ostoksista.
Suomalaiselle verkkokauppiaille voi käydä huonosti, mikäli jotakin ei pian tehdä. Markkinaosuuksia jaetaan nyt, sanoo TNS Gallupin yksinkönjohtaja Seppo Roponen.
Hintavertailun tekeminen on netissä paitsi nopeaa ja helppoa, myös useimmiten kotimaisen verkkokauppiaan kannalta kiusallista.
Kotimaisen verkkokaupan laadun puolesta ei puhu se, että usein saman tuotteen saisi kotiin nopeammin esimerkiksi Britanniasta kuin parin sadan kilometrin päästä Tampereelta. Verkkokaupassa ripeys on valttia!
Sieltä voi kotoa käsin, kaikessa rauhassa tilata kosmetiikkaa. Lähdemme siitä, että hintamme ovat kilpailukykyiset. Uusi avaus on myös palveluidemme parantamista, sillä tavaratalojamme ei ole kaikkialla Suomessa
Lasku löi meidät ällikällä. Kotimaiset yritykset ovat reagoineet liian hitaasti kuluttajien tarpeisiin.
Asiakkaat ovat siirtyneet vuoden aikana yllättävän nopeasti ulkomaisten verkkokauppojen asiakkaiksi. Viime vuoden aikana jopa 400 000 suomalaista on ostanut ensimmäisen kerran ulkomaisesta nettikaupasta. Luku on tämänkokoisessa maassa aika hurja.
Kotimaisten verkkokauppojen kannalta on onnetonta, että ne häviävät ulkomaisille kilpailijoille hintavertailuissa ja jopa toimitusnopeudessa.
Kuluttajariitalautakunta katsoo, että asentaminen on ollut edellytyksenä sille, että prosessorin toimintaa on voitu ylipäätään kokeilla.
Lautakunta meni mielestäni vikaan käyttöönottoa koskevissa perusteluissa, koska kuluttaja ei normaalisti liikkeessä asioidessaan voi kokeilla prosessoria asentamalla sitä emolevylle. Liikkeessä ei ole myöskään yleensä oikeutta avata komponenttipaketteja ja hypistellä niitä.
Prosessoripaketin avaaminen ei sellaisenaan tuo lisätietoa sen ominaisuuksista tai sen toiminnallisuudesta. Ja jos tuote ei toimi, myyjä vastaa, mutta sopimattoman komponentin ostoa ja turhaa testaamista ei voi sysätä myyjän harteille.
Tietokonekomponentit ovat ammattikäyttöön suunniteltuja tuotteita. EH ei ole vastuussa kuluttajan osaamisesta ammattikäyttöön tarkoitettujen tuotteiden kohdalla. Tuotteiden yhteensopivuus tulee tarkastaa valmistajien verkkosivuilta. K oli tehnyt tilauksensa EH:n verkkosivuilta ilman yhtiön henkilökunnan apua. K:lta puuttui tieto-taito tietokonelaitteiston kokoamiseen. Tiedot olivat mahdollisesti vanhentuneet.
Lautakunta ei onneksi ollut asiassa täysin yksimielinen, päätös syntyi vasta äänestyksen jälkeen. Lautakunnan ratkaisun yhteydessä annetussa eriävässä mielipiteessä todetaan reaaliolosuhteet huomioiden: "– – kuluttaja on ottanut prosessorin käyttöön tavalla, jota hän ei olisi voinut tehdä myymälässä asioidessaan." Tämän kannan olisi pitänyt voittaa tässä tapauksessa yksittäisen kuluttajan harmiksi, sillä nyt annettu ratkaisu asettaa mielestäni liikkeestä ostavan kuluttajan ja nettikauppakuluttajan eriarvoiseen asemaan.
Kun asiakas asuu alle kolmen kilometrin päässä keräily-Alepoista, keräys- ja kuljetusmaksu on 9,90 euroa, kertoo Hok-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi
LmnLL kirjoitti:Viime viikon lopulla uutisissa ihmeteltiin kotimaisen verkkokaupan heikkoa myynnin kehitystä.
Kotimaista verkkokauppakäyntiä mittaavaa indeksiä ylläpitävä Vilkas Group odotti alkuvuoden lukujen nousevan, mutta sen sijaan tilaukset laskivatkin lähes 11 prosenttia.
- Tosiaan yksi syy kalliimpiin hintoihin on juuri pienerien rahdit.
- Kun itse olen ollut kohta 10 v verkkokauppiaana olen pyrkinyt kilpailukykyiseksi juuri hinnoilla ja toimitusajoilla.
- MUTTA MUTTA , kun aloitin niin tukkutoimittajilta tulikin puhelu "sinulla on liian halvat hinnat !! suuremmat ostajat valittaa" ja rivien välissä luki että nosta hinnat normaalitasolle.
- Tämä vaan tiedoksi. Tosin jatkossa en enää kumarra näitä.
F-Securen tietoturva-asiantuntija Sean Sullivan pitää todennäköisenä, että malesialaisen http://www.mynewpass.com -yhtiön nettisivut suljetaan "hyvinkin pian".
Internetissä ostoksia tekevällä asiakkaalla on laajat oikeudet palauttaa sopimattomaksi havaitsemansa ostos. Nettikauppiaat yrittävät kuitenkin monella tavalla rajoittaa asiakkaan oikeuksia.
Kahden viikon peruutusoikeus
Etämyynnissä, siis myös nettikaupassa, asiakkaalla on kaksi viikkoa aikaa perua tekemänsä kauppa. Peruuttamiseen ei tarvita mitään erityistä syytä. Riittää, kun tuote ei jostakin syystä miellytä.
- Tarkoitus tässä oli se, että kuluttaja avaa pakkauksen mahdollisimman siististi, niin ettei sitä revitä kappaleiksi. Toisin sanoen että pakkaus on myyntikelpoinen kun se tulee takaisin.
Tällaista ehtoa kauppias ei voi palauttamiselle asettaa. Lain mukaan asiakkaan pitää kyllä palauttaa tuote ”olennaisesti muuttumattomana” eli suomeksi sanoen myyntikunnossa. Mutta asiakkaalla on lupa avata pakkaus eikä hän ole vastuussa pakkauksen purkamisesta aiheutuvasta tavaran arvon alenemisesta.
Tavaraa saa kokeilla
Kahden viikon palautusaika on etämyynnissä käytössä juuri sen takia, että ostettua tavaraa voi kokeilla. Perussääntö on, että tuotetta voi kokeilla kotona samalla tavalla kuin kaupassakin voisi.
----
Joskus kokeilemisen ja käytön rajaa on vaikea määrittää. Jos asiakas joutuu kauppiaan kanssa erimielisyyksiin, tulkintaa voi joutua hakemaan ulkopuoliselta. Kuluttaviraston kannan mukaan television voi virittää ja tarkistaa kuvan laadun – ja se on vielä kokeilemista. Kuluttajariitalautakunta puolestaan on tehnyt ratkaisun, jossa tietokoneprosessoria sai käyttää omassa koneessa ja tarkistaa sen sopivuuden. Kun prosessori ei ollut sopiva, sillä oli lautakunnan mukaan edelleen palautusoikeus.
Etämyynnin palautusoikeus ei koske nopeasti pilaantuvia tai vanhentuvia tuotteita. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi jotkut ruokatarvikkeet tai kosmetiikka. Palauttaa ei saa myöskään asiakkaan toiveiden mukaan räätälöityä tilaustuotetta, jota kauppiaan olisi hyvin vaikea tai mahdotonta myydä uudelleen. Sinetöityjen CD- tai DVD-levyjen ja tietokoneohjelmien sinettejä ei saa murtaa, jos ne aikoo palauttaa.
Kaupan peruuttamiseen on monia keinoja
Lain mukaan asiakkaalla on siis kaksi viikkoa aikaa peruuttaa netissä tehty kauppa. Tämä aika alkaa juosta tilausvahvistuksen saapumisesta tai tavaran saapumisesta, jos se tulee myöhemmin kuin tilausvahvistus.
Asiakas voi ottaa kauppiaaseen yhteyttä kahden viikon aikana ja ilmoittaa kaupan peruuttaamisesta. Tavara tulee lähettää takaisin kohtuullisessa ajassa.
Kaupan peruuttamiseksi katsotaan myös se, että tuotteen yksinkertaisesti lähettää takaisin kauppiaalle. Perumisen saa tehdä myös niin, että ei lainkaan nouda tavaraa postista, jolloin se automaattisesti palautuu lähettäjälle.
Myyjä palauttaa rahat
Kun asiakas on palauttanut netistä ostetun tuotteen, myyjällä on 30 päivää aikaa maksaa rahat takaisin. Myyjä korvaa myös palauttamisesta aiheutuvat kulut.
”Verkkoliiketoiminta on toimialana suhteellisen nuori, joten alan yrittäjät tarvitsevat verkostoja, koulutusta, konsultointia, tukipalveluita ja informaatiota”
”Alan edunvalvonta edellyttää nykyisten toimijoiden lisäksi erityisesti alan liiketoiminnan kehittämiseen keskittyvää dynaamista toimijaa”.
”Vain harvat verkkoliiketoimintaan tai alan kehittämiseen keskittyneet suomalaisyritykset uskaltavat suunnata kansainvälisille markkinoille. Me tähtäämme suomalaisten yritysten kilpailukyvyn ja kasvumahdollisuuksien parantamiseen kansainvälisesti. Haluamme lisätä suomalaisyritysten markkinaosuutta suomalaiskuluttajien verkko-ostoksista sekä tasoittaa suomalaisten verkkokauppiaiden tietä maailmalle"
Yhdistys on perustettu alan toimijoiden aloitteesta. Tiedotteen mukaan yhdistyksen jäseniksi voivat hakea kaikki verkkoliiketoiminnasta kiinnostuneet sekä digitaalisissa kanavissa tuotteita ja palveluja tarjoavat ja myyvät yritykset. Yhdistys toivottaa tervetulleiksi myös verkkokaupan kehittämiseen, rahaliikenteeseen, markkinointiin, teknologiaan ja tutkimukseen liittyvien palveluiden tuottajat.
Paluu Yleistä keskustelua verkkokaupasta
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 0 vierailijaa