Aamusta puol unisena lukasin artikkelin ja tuli muuten luettua uudestaan kun apteekkiin oli muutenkin tarve tänään. Ostoslistalla artikkelissakin mainittu Voltaren ja Kestine. Voltarenista meinasin ostaa 100 g tuubin mut hintalapussa reilut 22 jeuroo joten pihyys iski ja pienen tuubin ostin.
Voltaren Forte 23,2 mg/g ja 50 g tuubi = 16,02 €
Kestine 10 mg 30 tabl. = 16,28 € (pikkupaketin hintaa en nyt muista)
Sitten artikkeliin josta puhuin (jossa kyllä otsikko taas hiukan suurenneltu):
Sairaan kallista? Euro allergiapilleristä
Kun suomalainen maksaa Voltaren-geelistä 16 euroa, Ruotsissa tuotteen voi saada alle 10 eurolla. Allergialääke Kestinen pikkupaketti maksaa Suomessa maksaa 8,10 euroa – lähes euron pilleriltä – Ruotsissa viidenneksen vähemmän.
Eli tänään googletellaan sitten ainakin ruotsalaisia apteekkeja / kauppoja joista moiset tuotteet saa.
Kahden kauppajätin duopoli suututtaa kuluttajia ja kilpailuviranomaisia, mutta apteekit ovat saaneet elää kuin herran kukkarossa. Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa itsehoitolääkkeiden myyntiä ei ole vapautettu.
No jossain taas Suomi eroaa muista maista ja onko se nyt muka taas hyvä juttu. Ei mielestäni. Jatketaan artikkelia jossa tässä kohtaa on juttua apteekkariliiton puolustupuhelua, skipataan se kohtaan joka kuluttajaa kiinnostaa:
– Fakta on, että Suomessa lääkkeiden tukkuhinnat ovat EU-maiden halvimpia, mutta vähittäismyyntihinnat korkeimpien joukossa. Katteet ovat lähtökohtaisesti muita maita korkeampia, Reimavuo painottaa.
Apteekkialan oman tutkimuksen mukaan lääkkeet olisivat Suomessa pikemminkin kohtuuhalpoja. Tutkimuksessa käytettiin EU-tilastoa, joka on vanhahko, eivätkä esimerkiksi Pohjoismaat olleet mukana.
Nykyisin onko sillä väliä onko mukana pohjoismaat vai ei. EU:ssa ollaan ja tää Skandinavia on vain maallinen alua EU:n sisällä. Eli aivan oikein ottaa mukaan EU-alue. Se kuinka vanhaa dataa on ei selviä, mutta tuskin homma on suomalaisen kuluttajan eduksi muuttunut.
Oksalan mukaan yksittäisten tuotteiden, kuten Voltarenin tai Kestinen, vertailu menee metsään. Viralliset tukkuhinnat eivät "kerro mitään todellisuudesta", koska useissa maissa apteekit voivat saada alennuksia lääketehtailta, edunvalvoja huomauttaa.
Suomessa lääkelaki kieltää alennukset. Itsehoitolääkkeen vähittäishinta muodostuu tukkuhinnasta, apteekin katteesta ja arvonlisäverosta. Lääkeyritys asettaa itse tukkuhinnan, mutta lainsäädäntö määrittää apteekin myyntikatteen ja veron. Lisäksi lääkelaki määrää, että lääkkeiden pitää maksaa kaikkialla saman verran.
Laki määrää katteen?

Päivittäistavarakaupat toivoisivat käsikauppalääkkeitä hyllyilleen. Kauppojen mukaan itsehoitolääkkeiden vapauttaminen ei ole heikentänyt lääketurvallisuutta muissa Pohjoismaissa. Hinnat ovat laskeneet ja saatavuus on parantunut.
– Näkisimme mielellämme, että turvalliset itsehoitolääkkeet voitaisiin vapauttaa kaupan myyntiin, Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.
Hyvänä malliesimerkkinä Luoto pitää Ruotsia. Siellä tavallisen kaupan valikoima on tyypillisesti noin 15–30 lääkettä. Ne ovat särkylääkkeitä, antihistamiineja sekä kurkku- ja vatsalääkkeitä.
– Puhumme pienestä osasta lääkkeitä, jotka helpottaisivat merkittävästi kuluttajan arkea.
Miksei sitä Aspiriiniä sitten voisi ostaa kaupasta kuten Samarinia? Itsehoitotuottella kun ei itseään kovin helpolla hengiltä saa niin eipä tuossa lääketurvallisuuskaan vaarantuisi mihinkään, varsinkaan kun samaa tavaraa saa apteekista kantaa pihalle laatikkokaupalla. Mitä eroa mistä sen tuotteen hakee?
Mutta hommaan apteekkarien puolelle on liittynyt lääketeollisuus:
Apteekkariliiton mielestä toimivaa järjestelmää ei ole syytä korjata. Samaa mieltä on tiivistä yhteistyötä apteekkien kanssa tekevä lääkeyhtiö Orion.
– Meidän mielestämme nykyinen apteekkijärjestelmä on erittäin toimiva ja sopii Suomen tilanteeseen oikein hyvin, Orionin lääkemyynti- ja markkinointijohtaja Satu Ahomäki sanoo.
– Itse kaihdan isoja ruokakauppojakin, koska tuntuu siltä, että niistä ei löydä mitään eikä saa kunnon palvelua.
Lääketehtaan johtaja Satu Ahomäki ei tykkää käydä kaupassa joten on se syy pitää omat tuotteet pois kaupoista?

Ilkka Oksalan mukaan itsehoitolääkekin on väärin käytettynä vaarallinen. Toinen peruste liittyy apteekkien omaan kannattavuuteen, hän myöntää.
Jo pelkkä kahvi liiallisesti nautittuna on vaarallista. Ja kuten aikaisemmin sanoin, itsehoitotuotteita saa apteekista kantaa pihalle osasi niitä käyttää tai ei. Ei ne apteekkarit tule kotiin asti valvomaan miten sen tabletin otat saati sitten kuinka monta otat. Mutta myönsipähän tuossa että kannattavuushan siinä laskis. Niin, sitä kutsutaan kilpailuksi ja helpoksi saatavuudeksi.
Näin artikkelin lopuksi olisi mukava tietää mikä on tuo lain asettama kate myytäville lääkkeille ja miksei alennukset ole mahdollisia? Olisi vissiin pitämnyt opiskella valkotakkiseksi pillerinpyörittäjäksi niin olisi laki takana määrittelemässä mistä pitää apteekin löytyä sekä myyntikatteen.
Lue koko artikkeli Taloussanomien sivuilta: Linkki.